Een op de drie Amerikanen heeft ‘extreme eenzaamheid’ – en het is nog erger voor bedrijfsleiders. Mentale veranderingen kunnen u gemakkelijk helpen

Eenzaamheid – we zijn er allemaal geweest. In plaats daarvan bereikte het zijn hoogtepunt tijdens het spel pest. EEN Harvard-onderwijs een onderzoek van vorig jaar onthulde dat 36 procent van de Amerikanen zich binnenkort ‘extreem eenzaam’ zal voelen. Doe dit in kleine groepjes en de aantallen zijn duizelingwekkend: 61 procent van de jongvolwassenen en 51 procent van de moeders met jonge kinderen had last van isolement.

En dat is de basis – het isolement dat over ons kwam, onze verbinding verbrak en ons op het eiland achterliet. Het het gebeurt in leiderschapook: CEO’s en ondernemers merken vaak dat ze beslissingen nemen, gewicht manieren manieren kiezen om hun bedrijf te runnen.

Dit lijkt onvermijdelijk. Wie kan nog meer worden vertrouwd om beslissingen te nemen die aan de CEO worden gegeven? En toch vernietigt deze eenzaamheid, brengt allerlei soorten mentale en fysieke ziekte.

Het goede nieuws is dat er een manier is om eenzaamheid te voorkomen. Of beter gezegd, leg het nog eens uit. In plaats van je te laten overweldigen door eenzaamheid, kies je een tijd en plaats voor jezelf.

Ten eerste is het belangrijk om te weten waarom alleen zijn leuk is. Monga The New York Times meer recentelijk verandert selectieve eenzaamheid de houding van een strijd in een positieve. Wanneer je geest dankbaar is, zijn beslissingen gemakkelijker te nemen – en ze kunnen niet worden onderbroken door eenzaamheid zoals verdriet en woede.

Ten tweede is het belangrijk om te weten hoe je ervoor kunt kiezen om op jezelf te gaan wonen (in plaats van alleen eenzaamheid te elimineren). Zoals de meeste dingen, begint het met zelfbewustzijn. Wanneer voel je je eenzaam en waardoor komt dat? Net zo belangrijk, weet je waarom alleen zijn in deze tijden belangrijk of belangrijk is (het vereist bijvoorbeeld leren, schrijven of een plan schrijven)? Als u deze dingen eenmaal begrijpt, kent u de plaatsen en tijden die u zelf kunt kiezen – en kunt u de manier waarop ze eruitzien verbeteren.

Een van deze realiteiten is om eenzaamheid niet als een straf te zien, maar als een kans. In plaats van te denken: “Ik heb ervoor gekozen om CEO/ondernemer te worden, dus ik moet deze beslissing zelf nemen”, kun je het moment recreëren als een kans: “Dit is mijn kans om te lezen wat ik heb bereikt en te zien. Hoe ik verder kan mijn succes met een andere beslissing over.”

Met andere woorden, maak deze spil: in plaats van eenzaam te zijn naar jij, maak jezelf alleen voor u.

Er zijn ook sleutels om privacy persoonlijk, nuttig en waarderend te maken. Hier zijn er slechts een paar, aangemoedigd door de mensen die te zien zijn The New York Times verhaal:

  • Zoek een ontspannende plek – een park, een restaurant, achter je. Kom niet op uw kantoor waar contact met werkdruk u verhindert.
  • Praat voor jezelf. Natuurlijk niet! Dit neemt de vorm aan van zelfhulp en bevestiging, wat erg nuttig is wanneer je begint te leren de eenzaamheid die je hebt gekozen te waarderen. Het helpt ook bij het nemen van moeilijke beslissingen die deel uitmaken van het leiderschapsspel.
  • Zet je telefoon uit. Ja, we hebben het al vaker gehoord, maar het helpt echt. Blijf in het moment. Vermijd afleiding. Laat je geest de tijd kiezen om volledig van streek te raken in berichten, e-mails en pings.

Waarschijnlijk het meest interessante deel van De New York Times’ Het zien van haar privacy was haar opening van de voordeur. Praat met je partner als je alleen bent (als je dat wilt), zei Gina Moffa, een psycholoog. Dit kan helpen om ons te verbinden en met onszelf te verbinden om sterker en duidelijker te zijn – zoals de Poolster.

In de zee van verkiezingen die zich om elke leider verspreidt, is het belangrijk om in de storm je haven te vinden. Eenzaamheid mag je niet overkomen. U kunt ervoor kiezen om een ​​zinvol, bevredigend en zinvol persoonlijk leven te leiden.

De standpunten die hierin worden uitgedrukt door journalisten van Inc.com zijn van henzelf, niet van Inc.com.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,