Hoe ontsnapping naar Oekraïne in 1990 deze handelaar veranderde in een moderne leider

In 1990, Vlada Bortnik hij vluchtte Oekraïne en zijn familie terwijl het land worstelde voor onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie. Bortnik, die op 11-jarige leeftijd in de VS arriveerde, – nu de oprichter en CEO van het telecommunicatiebedrijf Marco Polo – gaat afstuderen aan de Northwestern University en een baan krijgen bij Microsoft. ontmoeting met haar man en toekomstige mede-oprichter, Michal Bortnik. Het duo richtte in 2012 Palo Alto, Joya Communications op in Californië, dat vier jaar later het Marco Polo-programma lanceerde. Het programma groeide aanzienlijk tijdens de epidemie, met meer dan 10 miljoen downloads, volgens analysebedrijf Sensor Tower. Bortnik, 42, sprak onlangs met Inc. over het lijden en de hoop waarmee hij werd geconfronteerd toen hij zijn land in oorlog zag – en hoe zijn ervaringen als vluchtelingen hem tot een leider maakten. – Zoals verteld door Lindsay Blakely

Ik zat laatst te denken met mijn man en mede-oprichter. We zijn allemaal opgegroeid in een vreemd land Sovjet-Unie — zij komt uit Polen en ik uit Oekraïne. Vroeger gingen we op vakantie en brachten we tijd door met onze ouders en vrienden, maar het leven was niet altijd gemakkelijk. Mijn man vroeg: “Is dat niet wat elk kind denkt?”

    online afbeelding

Onze jeugd was niet ongewoon, en ik denk dat ik me dat toen realiseerde en hoe het me heeft gemaakt tot wie ik ben. Door de staat gesteund antisemitisme was in die tijd alomtegenwoordig. Er waren Joodse citaten in de school. Paspoorten identificeerden de Jood. Vorig jaar woonde ons gezin daar, en ik herinner me dat ik grote borden zag met de tekst: “Dood alle Joden.” Ik mocht de Davidsster niet dragen of beweren een Jood te zijn.

Aan de andere kant waren we erg dankbaar. Als mijn vader voor zaken naar Moskou reisde, bracht hij ons dingen als bananen of ketchup. En ik herinner me dat ik het proefde en het klinkt gewoon als leuk. Er was ook veel samenwerking. Dit idee bij onze buren dat we allemaal samen waren.

Toen Michail Gorbatsjov aan de macht kwam, stond hij burgers toe om kleine bedrijfjes op te zetten, dus zette mijn vader een bijbaantje op naast zijn fulltime baan als werktuigbouwkundig ingenieur. Ik herinner me niet de details van wat hij deed, maar ik herinner me zijn geest – het idee dat je voor jezelf kunt beginnen. Dit was mijn eerste kennismaking met zakendoen.

Na verloop van tijd werd het mijn ouders duidelijk dat wij als Joden Oekraïne moesten verlaten voor veiligheid. Maar hij zei altijd dat ik een kans moest krijgen. We vertrokken naar de VS en vervolgens naar Kansas. Mijn ouders werden gedwongen om eten op tafel te zetten. Ik wilde ze niet ongerust maken, dus ik dacht alleen maar aan Amerikaanse scholen. In Oekraïne was ik goed opgeleid en had ik veel vrienden. Maar toen ik op de lagere school zat, pestten ze me veel. Mensen lachten me uit om mijn haar, mijn kleren, het eten dat ik mee naar huis nam. Ik voelde me erg eenzaam. Maar als ik terugkijk, realiseer ik me dat dit een onderdeel is van hoe ik mijn vaardigheden en capaciteiten als leider heb ontwikkeld. Als vluchteling denk je alleen maar aan dingen. Als het moeilijk wordt, ga je er gewoon doorheen. Je kunt niet falen.

Al deze ervaringen hebben van mij een ondernemer gemaakt – misschien op veel manieren die ik nog steeds niet ken. In de begindagen van Marco Polo was het duidelijk dit idee dat me op de been hield. Ik denk dat het andere deel is, mijn ervaring heeft de manier veranderd waarop ik me voel over de mensen die voor mij werken. Ik weet niet of ministerieleiderschap de juiste naam is. Ik wil dat ze weten dat ze niet alleen arbeiders zijn; zij en iemand anders maken het verschil voor mij en voor ons doel om mensen te verbinden.

Als ik Poetin in actie zie, kan ik niet anders dan in het idee springen van hoe snel Kiev zou kunnen vallen, zodat de mensen kunnen opstaan ​​en zien hoe hij het deed in 2014 toen Rusland de Krim-regio van Oekraïne annexeerde. Dit is waar de onruststoker binnenkomt en alles probeert af te pakken waar mijn land voor heeft gevochten. En nu ik kijk, Ik ben erg bemoedigd dat is wat ik zie. Ik sprak vorige week met mijn team over mijn ervaring. Ik was geschokt – dit is iets heel persoonlijks voor mij. Ik stond versteld van de vele palen die ik ontving van mensen die me bedankten voor mijn risico en het delen van mijn ervaringen. De meeste mensen hebben vrienden uit Oekraïne en Rusland. Het is belangrijk dat je als leider gewoon je gevoelens uit. Zeggen: “Ik ben niet beschikbaar zoals ik gewoonlijk doe vanwege wat er aan de hand is.”

Oekraïne heeft nu een Jood de president, en het is een opwindende taak om het voortouw te nemen, te blijven, om tegen Goliath te vechten zoals Rusland. De mensen van Oekraïne hebben een doel dat hen verenigt – vrijheid – en we zien deze crisis over de hele wereld. Je hebt mensen in Polen die families aan de grens dragen, grote donaties aan Oekraïne. Er is grote vriendelijkheid. Ik word hierdoor geïnspireerd in mijn leven en in mijn bedrijf.

Zelfs als we verliezen – het beleg verslechtert langzaam – zal de wereld niet hetzelfde en mooi zijn. Dit geeft me hoop en bemoediging op mijn eigen reis.

Tags: , , , , , , , , ,