LinkedIn Execs delen 3 manieren om uw werkplek te verbeteren in 2022

De pest hij benadrukte de noodzaak voor bedrijven om in hun mensen te investeren. Alleen al in november 2021 verloren 4,5 miljoen Amerikanen hun baan en de huidige situatie laat zien dat ontslag het zal ongetwijfeld doorgaan.

Dit jaar zal ongetwijfeld een aantal veranderingen met zich meebrengen – en daarmee ook meer mogelijkheden voor bedrijven om te gebruiken de eerste methoden van personeel.

LinkedIn biedt unieke informatie over de evolutie van de werkplek en wat het de Grote Reformatie noemt, de grootste migratie in de geschiedenis van de industrie. Mu a videopostRyan Roslansky, CEO van LinkedIn, noemt de Great Reshuffle “een kans voor individuen en organisaties om nieuwe beslissingen te nemen, nieuwe tradities op de werkplek die ze efficiënter en bevredigender zullen maken. … Het kan de essentie veranderen, niet alleen hoe we werken, maar ook waarom we werken .”

Op basis hiervan delen leidinggevenden van LinkedIn hoe ze om moeten gaan met medewerkers die blijven vragen hoe, waarom en waarom ze werken – in 2022 en daarna.

Wees getalenteerd aan het begin van het wervingsproces – en daarna

Carrièrebeslissingen komen niet vanzelf. Volgers ontmoeten toekomstige werkgevers meerdere keren tijdens de werving.

“VS-talent op LinkedIn werkt minstens zes maanden voor het begin van de dag samen met potentiële werkgevers en 30 keer op hun verhuurtour, waardoor bedrijven een lange weg hebben om met hen in contact te komen”, zegt hij. Penry-prijs, VP van marketingreacties op LinkedIn. “Het is belangrijker dan ooit om frequente verbindingen tot stand te brengen, omdat bedrijven zich haasten om talent aan te nemen en te behouden.”

Price voegt eraan toe dat bedrijven moeten toetreden tot de volgende generatie talent.

“Gen Z is in opkomst en het is tijd dat je je realiseert”, voegde Price eraan toe. “Over drie jaar valt de eerste digitale generatie op 27 procent van de werknemersaanzetten tot concurrentie voor werkgevers om de koopkracht van deze generatie te bereiken, eraan deel te nemen, te behouden en te gebruiken om de toekomst van het bedrijf vorm te geven.

Investeer in personeel en interne mobiliteit

Met zeer hoge rentetarieven hebben leiders sterke onderhoudsstrategieën nodig.

“Je kunt je team niet naar voren duwen met de deur van talent”, zegt LinkedIn VP Global Marketing Solutions. Alyssa Merwin. “Leiders moeten investeren in wat hun werknemers willen – of het nu gaat om flexibiliteit, grotere strategieën, sterkere opleiding, betere secundaire arbeidsvoorwaarden of kansen voor nieuwe functies. Het is erg belangrijk als leiders van vandaag om na te denken over hoe werknemers kunnen groeien”, zei hij. leren en profiteren van uw team, en hoe u zich moet aanpassen om ervaringen en kansen te bieden in de huidige markt.”

Een van de meest effectieve manieren om de opslag te vergroten, LinkedIn is gevondenen gebruik het aanwezige talent.

“Werknemers in bedrijven met een groot intern probleem ongeveer twee keer zoveel zijn dan degenen die dat niet doen, en degenen die een nieuwe functie hebben gevonden binnen 3.5 vaak daten dan degenen die dat niet deden, “zei hij” Mark LoboscoVP van talentreacties op LinkedIn.

Moedig werknemers aan om de nodige vaardigheden te ontwikkelen

LinkedIn hij is het er mee eens dat vaardigheden snel groeien en leiders moeten investeren in opleidings- en ontwikkelingstools om extra personeelsrollen te kunnen ondersteunen en hun rollen te kunnen veranderen.

Uit LinkedIn-gegevens blijkt dat tussen 2015 en 2021 de vaardigheden voor dezelfde baan met ongeveer 25 procent zijn veranderd. “In 2025 verwachten we dat de vaardigheden van leden met ongeveer 40 procent zullen zijn veranderd – en dat leden tussen 2021 en 2025 nog minstens drie vaardigheden moeten leren om zich aan te passen aan de veranderende vaardigheden. Dan ShaperoLinkedIn COO.

De hervorming van de werkplek blijft stabiel en 2022 zal grote veranderingen met zich meebrengen in onze zakelijke omgeving. Leiders moeten hun netwerk van rekruten uitbreiden en talentontwikkeling stimuleren, aangezien ze de tools bieden die ze nodig hebben om het goed te doen in 2022 en daarna.

De standpunten die hierin worden uitgedrukt door journalisten van Inc.com zijn van henzelf, niet van Inc.com.

Tags: , , , , ,