5 dingen die mannen of vrouwen rechtvaardigheid kunnen leren over het werkleven, volgens een nieuw McKinsey-rapport

“Om vermoeidheid van werknemers te voorkomen en ervoor te zorgen dat werknemers gelijke rechten hebben, moet het helpen van koppels aan een stabiele werkomgeving een topprioriteit zijn voor het bedrijf”, zei hij. concludeert McKinsey in een nieuw rapport. Dus waar vinden mentoren precies dat medewerkers naar onderwijs moeten kijken? werk-leven goed? Het rapport geeft een verbazingwekkend antwoord – velen van ons moeten worden aangemoedigd door het andere geslacht.

In het rapport ondervroeg McKinsey meer dan 30.000 collega’s die te maken hadden met het verbouwen van huizen, evenals diepte-interviews met homo’s en lesbiennes. Dit onderzoek bracht minder conflicten en meer overeenkomsten aan het licht taakverdeling thuis tussen homo’s en lesbiennes, twee medewerkers (kortweg DCC’s).

“Slechts 28 procent van de vrouwen in het DCC voor homoseksuelen geeft aan meer of minder huishoudelijk werk te doen, vergeleken met meer dan de helft van de vrouwen in DCC’s die homoseksueel zijn. Mannen en vrouwen Ze zien dat hun rol dezelfde is, maar in contrast – in de DCC van Gender, vrouwen hebben twee keer zoveel kans als mannen om het werk van hun partners op de eerste plaats te zetten.

De reden is simpel. Zonder een actieplan worden homoseksuelen gedwongen hun plannen te beëindigen om alleen huwelijksproblemen op te lossen. Hoewel er natuurlijk veel verschillen zijn, resulteert dit vaak in een meer ontspannen, eerlijke en respectvolle houding ten opzichte van huishoudelijke taken, en minder woede in de nasleep.

McKinsey promoot deze niet-discriminerende, belastende benadering voor iedereen de twee werkende families willen conflicten verminderen en veel tijd en energie vrijmaken om hun best te doen.

1. Praat erover.

Er is geen verkeerde manier om huishoudelijke taken te delen, zolang ze allebei maar gelukkig zijn. Het is geen zonde om te praten over wie zal doen wat juist, eerlijk en respectvol is. Volgens McKinsey is het een zonde voor koppels van hetzelfde geslacht met heel weinig schuldgevoelens. Homoseksuele DCC’s “communiceren liever vaker over binnenlandse verwachtingen, op basis van ons onderzoek”, aldus het rapport.

2. Doe de banen die je minder haat dan je dierbaren.

Dit lijkt misschien een goed idee, maar soms verhindert het idee dat het alleen mannen of vrouwen zijn die een bepaald beroep ‘zou moeten’ doen, je afvragen: ‘Wie in de familie haat het werk het meest?’ McKinsey stelt dat, zonder afgeleid te worden door de vooroordelen, de meeste mannen en vrouwen meer bezig zijn met het scheiden van werk en energie van hun passies.

3. Wees er snel bij om hulp van buitenaf te lenen.

Evenzo stelt McKinsey dat “zonder het geheime idee dat één partner verantwoordelijk zou moeten zijn voor een bepaalde taak, de meeste DCC-mannen en -vrouwen snel hulp van buitenaf zoeken.” Als u openlijk bespreekt wie van u belasting moet betalen (of gras moet maaien of voedsel moet bereiden) en merkt dat u allebei gefrustreerd bent door het werk, wees er dan snel bij om iemand te betalen die het voor u doet.

4. Wees flexibel.

Wanneer huishoudelijke taken mensen beginnen te irriteren, kan het moeilijk zijn om de situatie te heroverwegen. Omdat koppels van hetzelfde geslacht vanaf het begin meer tijd samen hebben om huishoudelijke taken te delen, kunnen ze hun schema vaak aanpassen aan het schema, de beschikbaarheid of de sterkte van de partner. milingo.

“Veel banen worden gedeeld, omdat het leven hectisch is en elke week anders is, afhankelijk van de behoeften”, vertelde een broer in een homoseksueel gezin aan McKinsey. “Meestal laat iedereen die een goede reden heeft om iets niet te doen de haak los.” Die lichtheid en moed zijn moeilijk te verdragen als een paar wrok koestert en zich vastklampt aan sterke emoties.

5. Combineer werk niet met geld.

Wanneer de ene partner meer succes heeft met de andere, lijkt het misschien logisch dat de minder betaalde partner weer aan het werk gaat om meer stress thuis aan te kunnen. Maar hoewel dit perspectief vrij duidelijk is aan de budgetkant, is het werk veel meer dan geld. Voor velen van ons is het een bron van trots, vervulling en verbinding.

McKinsey dringt er bij alle stellen op aan om zich niet alleen op dollars en centen te concentreren, maar ook op de voordelen van openbare diensten. (Sommige onderzoeken suggereren dat dit niet doen is De belangrijkste reden waarom tweejarigen verdeeld zijn.)

“Voor veel homoseksuele DCC’s lijkt een hoog niveau van respect voor elkaars werk – ongeacht wat de partner het meeste geld verdient – hen te leiden in de manier waarop ze huishoudelijke taken uitvoeren”, zegt McKinsey, die een gemeenschappelijke aanpak voor iedereen adviseert.

De standpunten die hierin worden uitgedrukt door journalisten van Inc.com zijn van henzelf, niet van Inc.com.

Tags: , , , , , , , , , , , ,