Het is het eerste spilseizoen – TechCrunch

Moderne technologische innovaties worden geconfronteerd met veranderingen in de sociale markt, maar hun eerste tegenhangers bevinden zich in een andere wereld. De groep heeft de afgelopen tijd veel geld kunnen verdienen, waardoor ze veel bedrijfsinvesteringen hebben gekregen die hen beschermen tegen economische neergang.

Hoewel de bel niet naar buiten komt, verandert deze van vorm.

We zien misschien niet dat early adopters een moeilijke of snelle prijsdaling doormaken als gevolg van marktveranderingen, maar er is nog een ander teken om te volgen: pivots.

Pivots – veranderingen in bedrijfsprocessen op basis van nieuwe inzichten of markttrends – zijn onvermijdelijk voor jonge bedrijven die nog op sales jagen. Ik zou zeggen dat pivots belangrijker zijn om te volgen dan investeringsgeld, omdat ze een startpunt bieden op basis van de nieuwe conflicten in de markt.

Bovendien is een spil, in tegenstelling tot ronde valuta, een zeker teken dat er iets verandert, andere geschillen dan een groep investeerders die bevestigen dat de oprichter een groot nadeel heeft.

Na gesprekken met investeerders en een aantal startups is het duidelijk dat er de komende weken en maanden een subtiele verschuiving zal plaatsvinden in de manier waarop startups zaken doen. Sommigen kunnen ook prioriteiten stellen om risico’s te verminderen, terwijl anderen nieuwe bedrijven nastreven die op het punt staan ​​om thuis hun brood te verdienen.

Draai, draai!

Pivots waren al populair voordat de markt veranderde. Iedereen draaide zich om naar het clubhuis en toen keek iedereen naar de Metaverse. Nu treedt iedereen in de voetsporen van een vast inkomen.

Winnie, de oprichter die ouders in contact brengt met kinderopvang, vertelde deze week aan TechCrunch dat het iets nieuws lanceert: Winnie Pro. Het project helpt kinderdagverblijven om te groeien en hun bedrijf te leiden, niet alleen om lege stoelen te vullen.

Winnie Pro betekent ook dat het bedrijf, dat acquisities heeft gefinancierd van Unusual Ventures, Homebrew, Day One Ventures, Reach Capital en meer recentelijk Salesforce Ventures, een groter bedrijfsmodel heeft.

In het verleden verdiende Winnie geld op basis van het aantal ouders dat ze naar een pleeggezin stuurde, of betaald model. De methode werkte goed in de epidemie omdat Winnie een groot aantal voertuigen tegenkwam, wat resulteerde in een 8x hogere omzet, zegt CEO Sara Mauskopf. Het bedrijf verhuist nu naar een plek waar het meer wil doen dan alleen ‘peuken op stoelen’.

“Behalve de inschrijfgelden, [pay-per-lead] het varieert van maand tot maand, afhankelijk van het aantal ouders waar je voor probeert te zorgen, “zei Mauskopf. “Een van de dingen die ons onlangs opvielen was dat het aantal providers te klein was vanwege personeelsbeperkingen, dus het was alsof ik nu geen vooruitgang meer kan boeken.”

Het bedrijf volgt nu een maandelijks SaaS-model, dat voortkomt uit de kracht van de site, ondersteuning voor bedrijven en bedrijven, inschrijving en zelfs personeel. “Het bouwen van services die altijd nuttig zijn voor uw bedrijf, is een manier om iets terug te geven aan deze providers, niet wanneer ze zitplaatsen nodig hebben”, voegde Mauskopf eraan toe.

Het mobiele bedrijfsmodel wordt gezien als een natuurlijke evolutie voor het bedrijf, dat nu technologie kan aanbieden als een site-based alternatief voor wat ouders zien. Winnie kan bijvoorbeeld een bedrijf vertellen dat ouders in haar gemeenschap hongerig zijn om voor hen te zorgen en hen adviseren om mensen aan te nemen op basis van de functie-eisen, en uiteindelijk hun inkomen te verhogen. Vliegwielen voelen goed aan, nietwaar?

Van de consumentenmarkt tot de B2B-softwaremarkt en de markt is een voorbeeld van hoe startups zich in het moment verplaatsen om vastberadener en consistenter te worden in het bedienen van hun klanten.

Tags: , , ,