Oeganda op de show waar oprichters YC, Google aantrekken – TechCrunch

Natuurlijke hulpbronnen van Afrika tot nu werden gedomineerd door Nigeria, Kenia, Zuid-Afrika en Egypte (‘Big 4’), landen die nog steeds grote sommen geld ontvangen voor zakelijke en andere soorten investeringen.

De zaken lijken echter langzaamaan te veranderen nu bekende startups uit andere landen op het continent tevoorschijn komen en investeerders op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden om hun risico buiten de Big 4 te spreiden.

Oeganda is een van de landen die een plons maakt in spraakmakende programma’s zoals de Y Combinator-accelerator en Google’s $ 50 miljoen Africa Investment Fund, dat in oktober vorig jaar werd gelanceerd met een sterke initiële en groeiende focus.

In december 2021, Oeganda’s multidisciplinaire en digitale betalingstechnologieplatform VeiligBoda werd het eerste continent dat financiering ontving van het Google-fonds. Het is nu geïntegreerd in de waardige tafel met fintech Numida, die voor het eerst in het land werd uitgebracht om de YC (W22) binnen te gaan. Numida voegt zich bij 14 andere Afrikaanse startups die zich hebben aangesloten bij het Winter Accelerator-team, een kans die hen op de radar van investeerders in Silicon Valley brengt.

“In contact kunnen komen met mensen die het goed hebben gedaan voor grote bedrijven en het goed doen, en het ontvangen van hun feedback, vooral in onze tijd … is erg belangrijk voor ons”, vertelde Numida-oprichter en CEO Mina Shahid aan TechCrunch over hun toetreding tot YC. .

De Numida-ster schittert sinds vorig jaar toen hij 2,3 miljoen dollar aan seed-ondersteuning ophaalde. De startup verstrekt een op risico’s gebaseerde lening aan kleine bedrijven in Oeganda en is sindsdien volgens Shahid met 30% per maand gegroeid vanwege de noodzaak om snel leningen te verstrekken aan bedrijven.

Numida’s hypotheeklimiet is $ 3.500, maar de kosten voor kleine bedrijven en de rentetarieven zijn afhankelijk van hoe kwetsbaar de kredietverstrekkers zijn. Fintech is van plan om later dit jaar Ghana binnen te gaan.

Geld

Via twee bekende aankondigingen blijft Oegandese technologie uitblinken met opkomende start-ups, computermarketing, e-health, schoonmaaksites en fintech, wat allerlei soorten investeerders aantrekt. Het land behoorde volgens Partech tot de top 15 van landen in Afrika die vorig jaar het meeste geld ontvingen rapporten.

In december kreeg Tugende, een Keniaanse financier, een lening van $ 17 miljoen na het afsluiten van een lening. $ 3,6 miljoen voor de serie A-extensielijn Eerder dit jaar van investeerders bekend als Mobility 54 Investment SAS, Toyota Tsusho Corporation en CFAO. Opgericht in 2012 door Michael Wilkerson, Tugende’s belangrijkste product- en motortaxi-verhuursysteem – een populaire praktijk in Oeganda. Het verstrekt ook leningen om mensen te helpen toegang te krijgen tot andere bronnen van inkomsten, zoals boten, auto’s en te koop staande uitrusting.

In 2021 werkte Mobility 54 samen met DOB Equity en InfraCo Africa om $ 3,4 miljoen te besteden aan elektrische motorfiets vanaf Zembo.

Een andere start, opstanding, heeft vorig jaar $ 1 miljoen aan startgeld opgehaald bij FCA Investments. Opgericht door Gerald Otum in 2014, helpen de startende digitale startup-entiteiten organisaties zoals kredietverenigingen en spaarinstellingen om hun verantwoordelijkheden te vervullen.

Het blijkt dat de grootste begunstigden van deze investering reizen en fintech zijn. In technische mobiliteit is de belangstelling voor motortaxi’s afgenomen, een populaire praktijk in Oost-Afrika.

Dat klopt vergelijken dat er meer dan 200.000 motortaxi’s zijn in de Oegandese hoofdstad Kampala, die door mensen worden gebruikt om verkeersopstoppingen aan te pakken. In de motortransportmarkt zijn al verschillende softwareprogramma’s zoals Bolt, Uber en SafeBoda actief.

Oegandese e-commercebedrijven groeien ook snel deze studie uit 2021 en de ICT-afdeling van het land voorspelt dat de inkomsten van de sector zullen verdubbelen tot $ 421 miljoen en dat de input van gebruikers tegen 2025 29,1% zal bedragen. Sommige bedrijven – zoals SafeBoda – hebben hun besturingssystemen al veranderd om te profiteren van de uitbreiding van de sector.

SafeBoda heeft de afgelopen jaren haar aanpak veranderd van een enkele agent naar een geïntegreerd multiplatformprogramma voor ladders, online verzending en betaling (betalen, verzenden en ontvangen van betalingen). De Gojek (GoTo) -ondersteunde super-app, ook beschikbaar in Nigeria, heeft ogen op andere markten.

“We maken een wereldwijde impact die in Oost-Afrika zal voortduren”, vertelde SafeBoda mede-oprichter en CEO Ricky Rapa Thomson aan TechCrunch in een recent interview.

Ondertussen, terwijl de technologische omgeving van Oeganda blijft groeien, geleid door het groeiende aantal jonge mensen en het groeiend aantal mobiele telefoons, zijn tientallen pioniers over het hele continent naar het land gestroomd op zoek naar nieuwe manieren om te groeien.

In oktober vorig jaar mPharma, een e-health-promotie in Ghana die onlangs $ 35 miljoen ontving, betrad de Oegandese markt met een belang van 55% in Vine Pharmacy, een van de grootste farmaceutische bedrijven in het land. Kenia’s B2B Marketforce- en Sokowatch-markten, en het e-commerce Copia-platform, samen met Treepz MaaS uit Nigeria, hebben al activiteiten opgezet in Kampala. Twaalf meer, waaronder Keniaanse afkomst Amitruck ze kijken ook naar de markt.

Oeganda is een van de landen waar dit jaar het werk in alle regio’s wordt hervat, aangemoedigd door de recente verwijdering van deuren, waaronder de sluiting van ‘s werelds langstlopende leegstaande Covid-school.

Tags: , , , , , ,